שלא עשני אישה
- קובי
- 9 בפבר׳ 2020
- זמן קריאה 3 דקות
כל בוקר אנחנו מברכים ברכות ומודים לקב"ה על זה שפקחנו עיניים, על זה שיש לנו מה ללבוש, מודים על הרבה דברים – ברוך...שלא עשני גוי, שלא עשני עבד. ועוד מודים על הרבה דברים חשובים. אבל יש ברכה אחת שמדליקה ניצוץ פוסט-מודרני ועלולה לגרום לאי-נוחות: ברוך...שלא עשני אישה.

הניסוח הזה הוא על גבול המקומם. אגב, נשים מברכות את אותה ברכה בניסוח שונה: ברוך...שעשני כרצונו.
התהליך שאני עברתי מול הניסוח המקומם והלא-תקין-פוליטית מאפשר הצצה לתהליך הכללי שאותו עברתי:
בתור חילוני פלוס, עם צעדים ראשונים בעולם התשובה, המפגש עם הברכה הזו היה מרגיז. איך זה יכול להיות שעל הבוקר, מתייחסים לנשים בכזה ביטול, בכזו אפליה? להיות אישה זה כל כך גרוע ונחות עד שצריך לברך על זה ברכה מיוחדת? אם הגברים יותר שווים מהנשים ומודים שהם לא כמוהן – אז על מה מברכות הנשים – ברוך שלא עשני זברה? זו אפליה בוטה והנצחת מעמד האישה הנחות. ממש אור לגויים.
בתור חוזר בתשובה, כבר למדתי להבין שדברים אינם כפשוטם. שלא תמיד נכון להסתכל על משהו שנוסח לפני 2500 שנה במשקפיים של היום – ולחשוב שדווקא אני צודק. עוד לא הבנתי את המשמעות של הברכה אבל הבנתי שחז"ל ניסחו את הברכה באופן שחלילה לא יטיל דופי במישהו אחר או במישהי אחרת. שהרי הם נזהרו מאד בכבודו של האחר. כנראה יש כאן כוונה – גם אם הניסוח צורם ולא נוח. הנושא נכנס למגירה של "נדרש לימוד נוסף".
בתור דתי (קצת יותר מבוסס בדעתו) הבנתי שחז"ל ברוב חוכמתם אמרו דברי אמת כשכוונתם להודות לקב"ה על משהו מהותי. נשים פטורות מהרבה מאד מצוות – כאלו שתלויות בזמן. גברים, לעומת זאת, נדרשים להרבה מצוות. כלומר, ברוך שלא עשני אישה פירושו תודה להשם שנתן לגברים את הזכות (או החובה) לקיים הרבה מצוות. על זה יש מה להודות – תודה שנתת לי הרבה דרכים להתקשר איתך.
אם מישהי מוצאת עצמה נעלבת חשוב לי להזכיר דבר ידוע. נשים, מבחינה רוחנית, נמצאות במקום גבוה יותר (מתוקן יותר) מגברים. הן גם מכילות יותר מגברים, מבטאות קשת רגשות רחבה יותר, מתוחכמות יותר ובכלל הרבה יותר בהמון מובנים – חוץ מחניה ברוורס. אפילו בגן עדן – גברים היו גרסת הפיילוט והנשים הגיעו ישר בגרסה 2.0. נשים פטורות מהרבה מצוות דווקא בגלל שהן גבוהות יותר מבחינה רוחנית. במילים אחרות – מה שהגבר צריך לפעול בקיום מצוות כדי להתחבר לקב"ה אישה עושה באופן טבעי, בלי שום פעולה ובלי שום המולה. ככה בפשטות. גברים צריכים לחייג במודם כל פעם ולנשים יש WI-FI פתוח.
אז יוצא שבהפוך על הפוך – חז"ל התכוונו לא רק לגרום לגברים להודות להשם שנתן לנו הרבה הזדמנויות אלא גם להזכיר לנו שלנשים מקום מיוחד ומכובד, גבוה יותר משל הגברים. הראיה לכך היא שנשים מברכות: ברוך...שעשני כרצונו. תודה לך השם, עשית אותי ככה – וזה אחלה.
בתור דתי פלוס (קיום מצוות עם התבוננות בפנימיות) אני מבין שיש כאן הדרכה או הכוונה של חז"ל. לכל אחד, גבר או אישה יש את המקום שלו בעולם ואת השליחות שלו. לכל אחד תפקיד שונה. לכל אחד כלים שונים ודרכים שונות (אני לא נכנס לפירוט על ההבדל בין גברים לנשים כי זה לא מופע סטנדאפ). כל אחד צריך לדעת להכיר את מקומו, להוקיר את מקומו ומתוך כך לפעול בעולם. מתוך הכרה והוקרה – זה המקום לברך את הברכה עם כוונה מלאה.
הסברתי פעם לבנות המתבגרות שלי ששוויון מגדרי הוא לא רק פנטזיה פוסט מודרנית אלא גם טשטוש של האמת. זה מעין נסיון מגוחך להסביר לאלקים שהוא הגזים עם כל ההבדלים האלה, שהוא התבלבל. גברים ונשים הם שונים, לא רק פיסית ונפשית – גם מהותית. יש בעולם מהות זכרית – אנרגיה זכרית שבין היתר באה לידי ביטוי אצל הגברים (לפחות אלה שבפרסומות). וישנה בעולם מהות נקבית – אנרגיה נקבית שמתגלה בין היתר אצל הנשים. העולם זקוק לשתי התנועות הללו בכדי להתקדם. רק חיבור בין השניים יוצר חיים. בכל יצירה של משהו חדש – בודאי אם זה תינוק, אבל גם עסק חדש, שיר חדש, פרוייקט חדש – נדרש למעורבות של שתי התנועות הללו (הרחבתי על כך כאן). שני הכוחות הללו, הזכרי והנקבי – צריכים לבוא לידי ביטוי. שוויון שנכפה עליהם – מחליש כל אחד מהם ומאלץ כל אחד לרסן את המהות שלו. אם אישה תהיה אישה באמת, בכל הכח וגם גבר יהיה עצמו בכל הכח – החיבור ביניהם ייצור עוצמת חיים אדירה. אם שניהם "שווים", כלומר מרוסנים – החיבור ביניהם יניב תוצרים חלשים.
לדוגמא – קחו שיר עם מילים נהדרות, כאלה שנותנות אגרוף בבטן, מזיזות את הנפש. נחבר את המילים האלה למנגינה טובה, עם פזמון קליט, עוגן מוסיקלי (הוק) וקצב טוב – נקבל להיט. מצד שני, אם נרסן את המילים כדי שיתאימו לפזמון ונוודא כל הזמן שהמנגינה לא חזקה מידי או מהירה מידי – נקבל שיר משעמם – שמתאים להיות רקע לדיווחי תנועה.
ניסיתי לתאר את תהליך ההתבוננות שעברתי עם הזמן. כל פרט בחיים משנה צורה ומשתנה יחד איתנו. הרבה פרטים מצריכים התבוננות מחודשת מידי פעם – אז גם מתגלה בהם אור חדש, אור שהיה גנוז ומתגלה אלינו רק עכשיו.
ברוך שעשני יהודי.
הערה:
Comments